Hukuki Makaleler

Kira Avukatına Soru Sor

Kira Avukatına Soru Sor - tekohukuk

Kira hukuku, kiracı ve mülk sahibi arasındaki kira ilişkilerini düzenleyen hukuki kuralları içeren geniş kapsamlı bir hukuk alanıdır. Bu hukuki düzenlemeler, kiracı hakları, ev sahibi hakları, kira sözleşmeleri, kira artışları, tahliye taahhütnameleri ve tahliye süreçleri gibi konuları kapsar. Kira hukukunda ihtarname süreleri, ihtarnamelerde yazan süreler ve yazı içerikleri ileride görülecek olan davada ihtar çekeni bağlamaktadır bu nedenle de bir kira avukatından yardım almak önem arz etmektedir.

Kira Avukatına Soru Sor

Kira hukukunu oluşturan temel unsurlar şunlardır:

Kira Sözleşmesi: Kiracı ve mülk sahibi arasında yapılan yazılı veya sözlü anlaşmadır. Hukukumuzda kira sözleşmesi için yazılılık şartı bulunmamaktadır. Sözlü kira sözleşmeleri de geçerlidir. Sözlü kira sözleşmelerinde mahkeme sözleşmenin başlangıç tarihini tespit etmek için su, elektrik, doğalgaz aboneliklerinin açılış tarihine ve komşuların beyanlarına itibar etmektedir.

Kira sözleşmelerinde, kiralanan mülkün özellikleri, kira bedeli, ödeme şartları, ödeme şekli, ödeme süresi, tarafların hakları ve yükümlülükleri gibi konular belirtilir.

Kira Bedeli ve Artışları: Kira sözleşmesinde bir kira miktarı belirtilir bu kira miktarı Türk lirası cinsinden olmak zorundadır. Yabancı para cinsiyle kira sözleşmesi yapılamamaktadır. Böyle bir sözleşme yapıldıysa mahkemeye başvurarak bu sözleşmedeki kira bedelinin Türk lirası cinsinden belirlenmesini taraflar talep edebilir. 

Kira sözleşmesinde sözleşmenin bir diğer yıl için ne kadar artış öngöreceği belirtilir. Hukukumuzda tüfe oranının üzerinde kira artış oranı belirlenemez. Kira sözleşmesine yazılan oran, tüfe oranından fazla ise tüfe oranı geçerli olmaktadır. Taraflar aralarında anlaşarak tüfe miktarının üzerinde bir artış kararlaştırabilirler, bunun önünde hukuki bir engel bulunmamaktadır.

Kiracılıkta 5 yılı doldurmuş bir kiracı hakkında kira tespit davası açılabilmektedir. Kira tespit (artırım) davasında kira miktarı piyasa ortalamasındaki bedele arttırılır. Kiracı, eski kiracı olduğu için mahkeme %10-20 arasında bir indirim yaparak yeni kirayı belirlemektedir. Kira tespit (artırım) davalarında dava şartı olarak öncelikle arabulucuya başvurulması gerekmektedir.

Kiracı Hakları ve Yükümlülükleri: Kiracının hakları arasında güvenli bir yaşam ortamı, mülkü kullanma hakkı, evin kullanımı ile ilgili evde yapılacak olan yan giderleri ev sahibinden talep etme hakkı ve benzeri haklar yer alır. Kiracının mülkü iyi koruma, komşuları rahatsız etmeme, zamanında kira ödeme ve mülkü boş, temiz ve düzenli bir şekilde teslim etme gibi yükümlülükleri de vardır.

Kiraya veren (Ev Sahibi) Hakları ve Yükümlülükleri: Ev sahibinin mülkün bakımını yapma, kira ödemelerini takip etme, mülkü satarken evi göstermek gibi hak ve yükümlülükleri bulunmaktadır.

Tahliye Süreci: Kiracının veya ev sahibinin, evi tahliye ederken bazı unsurlara dikkat etmelidir. Bu unsurlardan bazıları kira sözleşmesinde belirlenmiştir. Örneğin, kiralanan ev ne şekilde teslim alındıysa o şekilde teslim edilmelidir. Eğer ev boş, yeni boyalı vs. teslim alındıysa sözleşmede bu husus kararlaştırıldıysa aynı şekilde teslim edilmelidir. 

Kira Depozitosu: Kiracının mülkü hasarsız bir şekilde teslim etmesini sağlamak amacıyla ödediği bedele depozito denir. Alınan depozitonun kiracıya iadesi tahliye yapıldıktan sonra yapılmalıdır.( Depozito ilk alındığı tarihte bir bankada mevduat hesabına yatırılmalıdır ve kiracı tahliye ettiğinde faiziyle birlikte bu depozito bedelini ev sahibinden almalıdır.) Depozitonun kiracıya iade edilmediği durumlarda kiracı, ev sahibinden bu depozito bedelini alma hakkına sahiptir.

Bu konular, genel olarak kira hukukunu kapsayan temel unsurlardır. Ancak, bu konuda daha spesifik sorularınız varsa, büromuzun kira avukatlarından detaylı bilgi almanızı tavsiye etmekteyiz.

Kira Avukatı Hangi Davalara Bakar

Kira avukatı, kiracı tahliye davası, ihtiyaç sebebiyle tahliye davası, iki haklı ihtar sebebiyle tahliye davası, 30 gün içerisinde ödenmeyen kira nedeniyle tahliye davası, tahliye taahhütnamesi davası, kira tespit davası , kira artırım davası, kira uyarlama davası, aile konutu davası gibi davalara bakmaktadır.

Kira Avukatı Sizin İçin Neden Gereklidir?

Kira hukukunda süreler çok önemlidir. Kira avukatı, kira hukukunda uzmandır ve tüm süreleri iyi bilmektedir. Bir ihtarnamenin ne zaman çekileceği, ihtarnamede nelerin yazılmasının şart olduğu çok önemlidir. İhtarnamedeki bir eksiklikten dolayı daha sonra açacağınız davalar reddolabilmektedir ve davanızı kaybetmeniz sizlere büyük zararlar verebilmektedir. Dava açma süreleri de diğer davaların aksine dilediğiniz zaman değil her tahliye davası için ayrı ayrı belirtilen dava açma süreleri mevcuttur. Bu nedenle kira hukuku alanında uzman bir kira avukatına danışmanız sizi ve haklarınızı koruyacaktır. Kira hukuku konusunda uzman kira avukatlarımız eşliğinde sizlere en iyi hizmeti sunmak için çalışmaktayız. Detaylı bilgi için bizlere whatsapp ve telefon üzerinden ulaşabilirsiniz.

Av. Şerifcan BADILLI

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir